Activiteiten algemeen

We hebben voor u een aantal vaste schoolactiviteiten op een rijtje gezet. (De volgorde is willekeurig)

Pleinfeest
Aan het begin van elk schooljaar organiseert het team een pleinfeest voor alle leerlingen. Het feest staat in het teken van een bepaald thema. Het sociale aspect van samen feestvieren staat tijdens dit feest centraal. Na afloop is er gelegenheid voor ouders, kinderen en team om het hele feest nog eens te bespreken onder het genot van een kopje koffie of een glaasje ranja.

Schrijvers op school
Elk jaar organiseert onze school, in samenwerking met de bibliotheek Nijeveen, een bezoek van een bekend Nederlands kinderboekenschrijver aan een bovenbouwgroep. Veel schrijvers zagen onze school van binnen : Jet Boeke, Mieke van Hooft, Paul van Loon, Ida Vos, Sjoerd Kuyper, Henk Hokke, Joke van Leeuwen, Thea Dubelaar, Lieneke Dijkzeul, Anke de Vries, Hans Hagen, Rom Molemaker, Rindert Kromhout, Miriam Oldenhave, Dolf Verroen, Koos Meinderts, Henk van Kerkwijk, Annie van Gansewinkel, Harm de Jonge.

Avondvierdaagse
Jaarlijks doen we mee aan de Avondvierdaagse in Steenwijk (of Meppel). Dit is altijd in de maand juni. En... bijna alle kinderen doen mee !!! Voor onze school berust de organisatie bij de OuderActiviteitenCommissie. Zij regelen ook het vervoer van en naar Steenwijk.

Excursies
Soms gaat een groep op excursie n.a.v. een onderwerp dat tijdens de lessen is behandeld. De organisatie van deze excursies berust bij de desbetreffende leerkracht van die groep.

Sinterklaas
Jaarlijks bezoekt de Sint met twee van z'n knechten de school. Hij is 's morgens eerst in de groepen 1 en 2. Na de pauze bezoekt hij dan de groepen 3 en 4. Vanaf groep 5 worden er lootjes getrokken.

Kerstviering
In de laatste week voor de kerstvakantie vieren alle leerlingen het kerstfeest in de gereformeerde kerk.&

Palmpasen
De palmpasenoptocht wordt door de ouderraden van de beide scholen in Nijeveen georganiseerd. Het ene jaar start de optocht bij de 'Commissaris Gaarlandtschool' en het andere jaar bij 'De Wel'.

Sint Maarten
Ook de Sint Maarten-optocht wordt door beide ouderraden georganiseerd. Ook bij deze optocht zal het vertrek beurtelings vanaf de 'Gaarlandtschool' en 'De Wel' zijn.

Oranjefeest
Jaarlijks wordt in Nijeveen het Oranjefeest gehouden. Tijdens dit feest is een dag speciaal bestemd voor de schooljeugd. De organisatie ligt bij de teams van de twee basisscholen, in samenwerking met het bestuur van de Oranjevereniging.

Schoolvoetbaltoernooi
Het jaarlijkse voetbaltoernooi wordt gehouden in Diever. Uit de leerlingen van de hoogste groepen wordt een elftal samengesteld. De organisatie is in handen van enkele leerkrachten.

Kerk en schooldienst
Ieder schooljaar in januari wordt er een kerkdienst gehouden, die is voorbereid door de school en de drie kerken in Nijeveen/Kolderveen. Het thema van de dienst wordt in onderling overleg bepaald.

Schoolreis
De groepen 1 t/m 7 gaan ieder jaar een dag met schoolreis. De bestemming wordt bepaald door de leerkrachten.

Sportdag
De sportdag wordt gehouden op de dag van de Koningsspelen. De groepen 1 t/m 3 hebben de sportdag op hun eigen school. De groepen 4 en 5 gaan samen met de kinderen van de Gaarlandtschool workshops volgen bij verschillende sportverenigingen in het dorp. Of ze doen spelletjes in de sporthal. De groepen 6, 7 en 8 doen mee aan de sportdag in Meppel.

Schaken
Op onze school neemt schaken een prominente rol in. Wij zijn een van de weinige scholen in Nederland waar schaken op het lesrooster van groep 6 staat. Er wordt opgeleid voor het schaakexamen 'De eerste stap' en 'De tweede stap'. Daarnaast wordt elk jaar een schoolschaakkampioenschap georganiseerd.

Elk jaar wordt er in januari (twee woensdagmiddagen) het Meppeler basisscholenschaaktoernooi georganiseerd in wijkcentrum 'De Poele'. Uit de leerlingen van groep 7 en 8 wordt een team samengesteld.

IVN/NME project
'De Wel' maakt deel uit van een netwerk van scholen die samenwerken op het gebied van Natuur- en Milieueducatie. Overal in Drenthe verschijnen deze netwerken, gesubsidieerd door de provincie en gemeentes.

Een van de onderdelen van deze samenwerking binnen de gemeente Meppel is het opzetten van een natuurproject voor de hele school. Zo hadden we al een winter-, vlinder-, bomen-, paddestoelen- en een vogelproject.

De Welnootjes
De Welnootjes is ons schoolkoor. De leden van het koor komen uit de groepen 5 t/m 8 en oefenen wekelijks. De Welnootjes treden enkele keren per jaar op. Op de kerstmarkt, in kerkdiensten, tijdens weekopeningen enz