Pestprotocol

Kanjertraining een veilige omgeving voor iedereen

Op onze scholen wordt alles in het werk gesteld om te zorgen voor een prettige omgeving voor iedereen. Een onderdeel daarvan is het voorkomen van pesten. Er wordt gewerkt met een pestprotocol en we maken gebruik van verschillende methoden en werkvormen om pesten te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door een regel van de maand als Aardig doen. We leren leerlingen de ander op een positieve manier te benaderen en zorg te dragen voor anderen, door bijvoorbeeld complimentjes te geven of een ander te helpen. Samen spelen en werken staat in dit alles centraal. Droombeeld

Ook een prima manier die goed past bij het voorkomen van pesten is het volgen van de Kanjertraining. De leerlingen van De Wel krijgen wekelijks Kanjerles. Directeur Klaas Neutel is enthousiast over deze training: Pesten uitbannen in gemeenschappen van mensen is voorlopig nog een droombeeld. Waar groepen mensen bij elkaar zijn komt pestgedrag voor. Basis voor de omgang met elkaar is respect voor elkaar en acceptatie dat mensen niet gelijk zijn. Met de kinderen doen wij dat door de activiteiten van de Kanjertraining te volgen, waarin ze leren voor zichzelf op te komen. Stop!Ga niet in een hoekje zitten treuren, maar doe wat. Zeg tegen een kind dat vervelend tegen je is: Stop, ik vind het niet leuk. Als het daarmee niet ophoudt, loop dan weg. Als het daarmee nog niet ophoudt vraag dan hulp bij een volwassene, op school is dat dan de meester of de juf. Wij leren de kinderen deze stappen te hanteren, mede omdat pesten vaak stiekem gebeurt, buiten het waarnemingsveld van volwassenen.

Binnen de Kanjertraining worden ook de overheersende kinderen getraind. Zij worden getraind in om gewenst gedrag aan te leren. Leiderscapaciteiten zijn positieve capaciteiten, maar je moet wel leren hoe je ze moet toepassen in een sociale context.

Elkaar kennen
In de weekopening leren kinderen van verschillende groepen elkaar kennen. En als je elkaar kent is het makkelijker een conflict op te lossen dan wanneer je elkaar niet kent. Leerkrachten zorgen zo voor een veilige omgeving waardoor kinderen gemakkelijker naar een leerkracht gaan om een probleem te bespreken.

Kanjertraining voor iedereen
Gerard Weide, psycholoog en ex-onderwijzer ontwikkelde de kanjertraining, waarin aandacht is voor sociale vaardigheden, assertiviteit en weerbaarheid. De kinderen die aan de trainingen meedoen krijgen in sociale situaties handvatten, zoals hoe ga ik op een goede manier met anderen om De kanjertraining is goed voor alle leerlingen en extra positief voor kinderen die weerbaarder mogen worden.

De vijf huisregels van de Kanjertraining:

We vertrouwen elkaar

We helpen elkaar

Niemand speelt de baas

Niemand lacht uit

Niemand doet zielig

Bron: www.kanjertraining.nl

Koffieochtend groep 5

Koffieochtend groep 6

Ouderspreekavond

Ouderspreekavond deel 1.
Omgekeerde oudergesprekken, zonder kind.

Schoolfotograaf

Kinderpostzegels

Groep 8 start met de verkoop van de Kinderpostzegels

Ouderspreekavond

Ouderspreekavond deel 2.
Omgekeerde oudergesprekken, zonder kind.

Pleinfeest

Koffieochtend groep 7